Steg för steg: Så byter du olja på din bil hemma

Steg för steg: Så byter du olja på din bil hemma

Spenderar du mycket pengar på att ta din bil till verkstad för oljebyte? Varför inte göra det hemma och spara några extra slantar? Det är inte så komplicerat som du tror. Här kommer en steg-för-steg guide om hur du byter olja på din bil hemma.

Steg 1: Förberedelser

Innan du börjar, se till att du har allt du behöver:

  1. Motorolja
  2. Oljefilter
  3. Tratt
  4. Skiftnyckel
  5. Oljefiltertång
  6. Oljeuppsamlare
  7. Skyddshandskar
  8. Skyddsglasögon
  9. Trasa

Steg 2: Förstå Din Bils Behov

Kolla i bilens instruktionsbok för att se vilken typ av olja och vilket oljefilter din bil behöver. Om du inte hittar instruktionsboken kan du söka på nätet eller fråga på en biltillbehörsbutik.

Steg 3: Hitta Oljetråget och Oljepluggen

Din bil har ett oljetråg på undersidan, och det finns en plugg som du ska skruva loss för att tömma oljan. Placera oljeuppsamlaren under pluggen.

Steg 4: Töm Gamla Oljan

Använd skiftnyckeln för att skruva loss oljepluggen. Var försiktig så du inte tappar pluggen i oljeuppsamlaren. Låt all gammal olja rinna ut i uppsamlaren. Det kan ta några minuter.

Steg 5: Byt Oljefilter

Hitta oljefiltret, som oftast sitter på sidan av motorn. Använd oljefiltertången för att skruva loss det gamla filtret. Var försiktig, det kan vara varmt och det kommer fortfarande att vara olja kvar i det. Placera det gamla filtret i oljeuppsamlaren.

Smörj kanten på det nya oljefiltret med lite ny olja innan du skruvar på det. Detta kommer att hjälpa till att skapa en tätning och göra det lättare att ta av vid nästa oljebyte.

Steg 6: Sätt Tillbaka Oljepluggen

När all gammal olja har runnit ut, rengör pluggen och sätt tillbaka den i oljetråget. Använd din skiftnyckel för att säkerställa att pluggen är åtdragen ordentligt, men var inte överdrivet hård.

Steg 7: Fyll På Ny Olja

Ta bort oljekåpan (det är där du häller i ny olja) och sätt i tratten. Häll i den rekommenderade mängden ny motorolja. Ta bort tratten och sätt tillbaka kåpan.

Steg 8: Kontrollera Oljenivån

Starta motorn och låt den gå i några minuter, stäng sedan av den och vänta några minuter till för att låta oljan sätta sig. Dra ut oljestickan, torka av den, sätt tillbaka den och dra sedan ut den igen för att se om oljenivån är mellan de två markeringarna. Om inte, häll i mer olja.

Steg 9: Rengöring och Avfallshantering

Se till att rengöra området där du arbetade och ta hand om gammal olja och filter på rätt sätt. Din kommun eller återvinningscentral kan hjälpa dig med information om var du kan lämnar in detta.

Hoppas detta var till hjälp! Med lite övning kommer du snart att kunna byta olja själv hemma och spara tid och pengar på samma gång!

Skriv en kommentar

Butik