Fixa småskador på lacken själv

Fixa småskador på lacken själv

Bilar är utmärkta maskiner för transport men de är dessvärre sårbara för skador och repor som kan skada lakken. Även om du kanske tar hand om din bil på bästa sätt kan dessa skador uppstå. Därför kommer jag att berätta om hur du kan fixa vissa små skador på bilens lack själv utan att behöva lämna in bilen hos en billackerare.

Verktyg och material

För att reparera din bil behöver du vissa material och verktyg. Du kommer att behöva en klar lackpenna, färgpenna som matchar bilens färg, alkohol för rengöring, mikrofiberduk och våtslipspapper (2000 – 3000 grit).

Steg 1 - Rengöring

Rengör området som ska repareras noggrant. Använd alkohol och en mikrofiberduk för att ta bort eventuell smuts och olja. Det är mycket viktigt att området är helt rent för att färgen och klarlacken ska fästa ordentligt.

Steg 2 – Applicera färg

När området är helt rent och torrt, applicera färgen. Färger som kommer i pennaform är generellt enklare att använda på mindre ytor. Låt färgen torka i enlighet med instruktionerna på produkten.

Steg 3 – Våtslipning

När färgen har torkat kan du bädda in färgen i klarlacken genom att försiktigt slipa den när det är vått. Våtslipning ibland kallas 'color sanding'. Använd 2000-3000 grit våtslipspapper och vatten som smörjmedel. Noggrannhet är viktig här för att inte skada områden på bilen som inte behöver repareras.

Steg 4 – Applicera klarlack

När du är nöjd med hur lacken ser ut, applicera klarlack över den nyslipade ytan. Det är mycket viktigt att du låter lacken torka i den tid som anges på instruktionerna.

Fixa en rostig bilkaross på egen hand

Fixa en rostig bilkaross på egen hand

Det är inte alltid lätt att underhålla en bil på egen hand, särskilt om man inte har den nödvändiga kunskapen eller verktygen. Men medan vissa bilreparationer kräver professionella verkstäder, kan du faktiskt ta itu med vissa problem på egen hand - till exempel att hantera rost på karosseriet. Så här kan du fixa en rostig bilkaross på egen hand: Steg 1: Inspektera skadorna Innan du kan börja repar…

Fem vanliga misstag att undvika vid bilmekning

Att meka med sin bil kan vara både spännande och ekonomiskt fördelaktigt. Men det finns också vissa vanliga misstag som man bör undvika för att inte orsaka mer skada än nytta. Här är fem vanliga misstag att undvika vid bilmekning: 1. Inte följa instruktionsboken Instruktionsboken är en viktig källa till information om hur man underhåller och reparerar sin bil på rätt sätt. Att inte följa instrukti…
Steg för steg: Så byter du olja på din bil hemma

Steg för steg: Så byter du olja på din bil hemma

Spenderar du mycket pengar på att ta din bil till verkstad för oljebyte? Varför inte göra det hemma och spara några extra slantar? Det är inte så komplicerat som du tror. Här kommer en steg-för-steg guide om hur du byter olja på din bil hemma. Steg 1: Förberedelser Innan du börjar, se till att du har allt du behöver: Motorolja Oljefilter Tratt Skiftnyckel Oljefiltertång Oljeuppsamlare Skydds…
Hur man byter en trasig bilstrålkastare: En steg-för-steg guide

Hur man byter en trasig bilstrålkastare: En steg-för-steg guide

För att byta en trasig bilstrålkastare behöver du inte vara en professionell mekaniker. Med rätt verktyg och en liten guidning kan du göra det själv hemma och spara pengar på arbetskostnader. Här är en steg-för-steg guide för att hjälpa dig göra det på ett säkert och effektivt sätt. Steg 1: Kontrollera vilken typ av strålkastare din bil har Först och främst måste du ta reda på vilken typ av strålk…
Ultimata guiden till att byta bromsbelägg på egen hand

Ultimata guiden till att byta bromsbelägg på egen hand

Att byta bromsbelägg på egen hand kan spara dig en hel del pengar och ger dig också tillfredsställelse av att ha tagit hand om din bil själv. Nedan följer en steg-för-steg guide till hur du går tillväga. Men innan vi börjar, kom ihåg att säkerhet alltid kommer först. Se till att du har lämplig skyddsutrustning och följer alla säkerhetsinstruktioner. Utmaningens nivå: Medel Verktyg och material som…
Kamremsbyte - varför?

Kamremsbyte - varför?

Kamremmen är en väsentlig del av motorrummet och bör i allra högsta grad hållas efter. Olika märken och modeller (av bilar) rekommenderar olika tider och perioder då kamremmen ska bytas. Man kan nå den maximala livslängden på sin kamrem på två sätt: Ålder i år (vanligtvis 10-15år) eller miltal (10-20 tusen mil). Allting varierar mellan märke och modell, så kolla i serviceboken för din bil. Den sjä…
Sälja din begagnade bil – vilka alternativ finns?

Sälja din begagnade bil – vilka alternativ finns?

Kunskap kan verkligen underlätta i bilförsäljningen. Tänk på att man kan sälja begagnade bilar via ett företag eller privat. Det finns flera svenska företag som köper och säljer begagnade bilar. Här kommer några av dem: KVD-bil Vi samarbetar med KVD-bil, men vi tycker ändå att de har ett mycket bra upplägg. Du säljer din bil via deras tjänst och de sköter allt jobbigt som att värdera, fotografera,…
10 tips för en effektiv bränsleförbrukning

10 tips för en effektiv bränsleförbrukning

Är du trött på att ständigt behöva tanka bilen och känna att pengarna rinner iväg lika snabbt som bränslet? Bränsleekonomi är inte bara en plånboksfråga, det är också en miljöfråga. I detta inlägg kommer vi att dela med oss av 10 handfasta tips som kan hjälpa dig att optimera din bils bränsleförbrukning och spara både pengar och vår kära planet. 1. Kör med jämn hastighet Att snabbt öka och minska …
Gränsfallen

Gränsfallen

Det finns vissa områden på bilen som man kanske ska låta den certifierade verkstaden ta hand om. Aircondition är kanske en sån sak? Allt beror ju på erfarenhet så klart!
Vinterdäck - en fullständig guide

Vinterdäck - en fullständig guide

Vintern står för dörren och det är dags att byta till vinterdäck på din bil. I den här guiden ska vi gå igenom allt du behöver veta om vinterdäck, från vilka lagar som gäller till hur du väljer rätt däck för din bil. Vinterdäckslagen I Sverige är det lag på att ha vinterdäck på bilen mellan den 1 december och 31 mars om det råder vinterväglag. Vinterväglag definieras som att det finns snö, is, sla…